Στην Κοζάνη την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το 2ο Διασυνοριακό ΦΟΡΟΥΜ για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Κορυτσάς, για την προώθηση δράσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος INACT(*).
Στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος INACT συμμετέχουν (α) το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Επικεφαλής Εταίρος), (β) το Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς, (γ) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, (δ) το Επιμελητήριο Καστοριάς και (ε) το Πανεπιστήμιο “FAN S. NOLI” Κορυτσάς.
Στο ΦΟΡΟΥΜ μετά από τις αρχικές παρουσιάσεις των δράσεων και των αποτελεσμάτων του προγράμματος μέχρι σήμερα, εφαρμόστηκε η μεθοδολογία του “τετραπλού έλικα”, δίνοντας την ευκαιρία να συζητηθούν (Α) η διοίκηση (Β) η αγορά (Γ) τα Πανεπιστήμια και (Δ) η Κοινωνία των Πολιτών/Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις δύο πλευρές των συνόρων και να εργαστούν από κοινού για συμπεράσματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας από δω και πέρα.
Στο εισαγωγικό μέρος του Φόρουμ η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Εμπορίου κα Αμαλία Κούσκουρα απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Σερβίων-Βελβεντού κος Ε.Ιωαννίδης & Α.Κοσματόπουλος, όπως και οι εταίροι του προγράμματος: η κα Anna Berushi, Επικεφαλής Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κορυτσάς, η κα Κ.Τογκαρίδου ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς και ο κος Ardi Cerava εκ μέρους του Πανεπιστημίου Fan S’ NOLI Κορυτσάς.
Ο Καθηγητής κος Γεώργιος Πετράκος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος έκανε την εναρκτήρια ομιλία του Φόρουμ. Ακολούθησε το πρώτο μέρος με αρχικό ομιλητή τον Δρ. Δημήτριο Καλλιώρα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ανέπτυξε το προφίλ και τα δεδομένα της διασυνοριακής περιοχής. Ακολούθησε με ομιλία του ο κος Victor Cupcea, επίσης στέλεχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος παρουσίασε τις κοινές δυνατότητες και αξίες των αγορών και της επιχειρηματικής συνεργασίας καθώς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας. Ο κος Λευτέρης Τοπάλογλου παρουσίασε το Διασυνοριακό Ψηφιακό Πάρκο Επιχειρηματικότητας. Ακολούθησαν ο κος Καραμάρκος Κώστας, Εξωτερικός Συνεργάτης του ΠΤΑ της ΠΔΜ με θέμα τον υποστηρικτικό πιλοτικό μηχανισμό της ΠΔΜ & τα αποτελέσματα έρευνας για την διασυνοριακή περιοχή αναφοράς, ενώ αντίστοιχα για την Περιφέρεια Κορυτσάς το ίδιο θέμα ανέπτυξε ο Δρ. κος Ardi Cerava, του Πανεπιστημίου S’ FAN Noli.
Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε η Προσέγγιση του Τετραπλού Έλικα σε στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Καθηγητή Πετράκο Γεώργιο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο 1ος Έλικας εκπροσωπήθηκε από εκπροσώπους του Δημόσιου Τομέα, ο 2ος Έλικας από εκπροσώπους των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ινστιτούτων, ο 3ος Έλικας από εκπροσώπους των Αγορών και των Επιχειρήσεων και ο 4ος Έλικας από εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και τα ΜΜΕ. Ο Καθηγητής κος Πετράκος Γεώργιος προχώρησε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύνθεση των αποτελεσμάτων του στρογγυλού τραπεζιού.
(*) Το πρόγραμμα INACT– AN INTEGRATED APPROACH FOR PROMOTING CROSS–BORDER BUSINESS AND DEVELOPMENT είναι ενταγμένο στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΙΡΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (75%) και από Εθνικούς πόρους (25%) μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.