Εκπαιδευτική επίσκεψη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Ισλανδία

Εκπαιδευτική επίσκεψη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Ισλανδία

ΧΜ ΕΟΧ

Στα πλαίσια της Πράξης  «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις  ΑΠΕ  για την ανάπτυξη της τοπικής  κοινότητας Γρεβενών» που χρηματοδοτείται από τις  χώρες του ΕΟΧ (Ευρωπαΐκού Οικονομικού  Χώρου), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε την υποχρέωση να συνεργαστεί με έναν φορέα από τις 3 Δότριες Χώρες (Ισλανδία-Νορβηγία-Λιχτενστάϊν), προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και μεταφορά καλών πρακτικών από τον Βορρά στο Νότο, σε θέματα ενέργειας και ΑΠΕ.

Η ελληνική αποστολή στην Ισλανδία περιελάμβανε 5 στελέχη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 3 στελέχη από τον Δήμο Γρεβενών και 3 στελέχη από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ. Αναχώρησε την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 (12.50 μμ) και επέστρεψε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2017 (00.05 πμ). H agenda περιελάμβανε συναντήσεις και επισκέψεις διάρκειας 3 ημερών. Το ταξίδι και οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Υποέργου 9 «Διμερείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Δότριες Χώρες για Θέματα ΑΠΕ στο πλαίσιο του ΧΜ ΕΟΧ 2009-14/GR-03».

1η ημέρα (Τρίτη 17/10)

Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τη μονάδα CRI (Carbon Recycling International) η οποία παράγει CH3OH (μεθανόλη) από CO2 και Η2. Στα πλαίσια της επίσκεψης έγινε ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας και τα οφέλη που αποφέρει αυτή. Το CO2 δεσμεύεται με την τεχνολογία αμινών από τα καυσαέρια γειτονικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, ενώ το Η2 παράγεται μέσω  της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης στη μονάδα. Η μονάδα δεσμεύει περίπου 6000 τόνους  CO2 και  παράγει 4000 τόνους μεθανόλης  ετησίως. Η μεθανόλη αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη και πωλείται σε ανταγωνιστική τιμή στην χημική βιομηχαvία προκειμένου να χρησιμεύσει στην παραγωγή καυσίμων κίνησης και άλλων χημικών προϊόντων.

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε προς το νότιο – δυτικό τμήμα της Ισλανδίας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο Reykjanes, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία ισχύος  100 MWe (2 τουρμπίνες των 50MWe, 12 γεωτρήσεις μέγιστου βάθους 2700m). Στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου  πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωθερμία στη χώρα της Ισλανδίας, μία  πηγή η οποία είναι σταθερή και σε αφθονία στο υπέδαφος της περιοχής.

2η ημέρα (Τετάρτη 18/10)

Κατά τη 2η ημέρα, η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε την άλλη πλευρά της Ισλανδίας (νότιο-ανατολική). Αρχικά έγινε διέλευση από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής (303 ΜWe) και θερμικής ενέργειας (133 ΜWth) από γεωθερμία (Hellisheidi power plant) πριν η αποστολή κατευθυνθεί προς  ένα θερμοκήπιο παραγωγής ντομάτας, το οποίο καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες από τη γεωθερμία.

Στο θερμοκήπιο Fridheimar έγινε αναλυτική ενημέρωση από τους υπεθύνους σχετικά με την λειτουργία του θερμοκηπίου και την ποιότητα των προϊόντων του. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να μεταφερθεί ως καλή πρακτική και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεδομένου ότι υπάρχει δίκτυο τηλεθέρμανσης με χρήση ζεστού νερού από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

3η ημέρα (Πέμπτη 18/10)

Την 3η ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής αποστολής με το cluster γεωθερμίας GEORG, με το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψε διμερή συμφωνία με σκοπό τη μεταφορά καλών πρακτικών από την Ισλανδία στην Ελλάδα σε θέματα γεωθερμίας, τηλεθέρμανσης και ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η ομάδα πίσω από το cluster GEORG είναι ιδιαίτερα διεπιστημονική και περιλαμβάνει όλες τις κύριες εκπαιδευτικές και ερευνητικές ομάδες, ενεργειακές και τεχνικές εταιρίες και start-ups στην Ισλανδία, με πολλές αναφορές στην επιστήμη της γεωθερμίας και στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η επίσκεψη 2 ειδικών επιστημόνων από το cluster GEORG στην Ελλάδα με σκοπό την ανίχνευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την εξέταση των  προοπτικών συνεργασίας στα παρακάτω θέματα:

α) γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και εφαρμογές τους σε κτίρια,

β) τηλεθέρμανση και θερμοκήπια,

γ) αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας στα ελληνικά νησιά.

Επίσκεψη στη μονάδα CRI (Carbon Recycling International)

Επίσκεψη στη μονάδα CRI (Carbon Recycling International)

Επίσκεψη στο θερμοκήπιο Fridheimar παραγωγής ντομάτας

Επίσκεψη στο θερμοκήπιο Fridheimar παραγωγής ντομάτας

Συνάντηση μεταξύ στελεχών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ισλανδικού cluster γεωθερμίας GEORG

Συνάντηση μεταξύ στελεχών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ισλανδικού cluster γεωθερμίας GEORG

Πληροφορίες:

Δημήτριος Μαυροματίδης, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Υπεύθυνος Πράξης

Δρ. Νικόλαος Μαργαρίτης, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

Τηλέφωνα:2461053971, 24630 55300 (204), 211 1069504

Email: mavromatidis@gmail.com, margaritis@lignite.gr, grammelis@certh.gr

 

URL: https://www.pdm.gov.gr/praxi-olokliromenes-paremvasis-ape-gia-tin-anaptyxi-tis-topikis-kinotitas-grevenon/

Facebook: https://www.facebook.com/eeagrants/

Twitter: EOX GREVENA@GrevenaEox