Ξεκινώντας, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κώττα για την αφορμή που μου δίνει να κάνω την παρακάτω ουσιαστική ενημέρωση, αντικρούωντας τις ανακρίβειες που κατέθεσε, με στόχο να καλύψει το πολιτικό κενό της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.
Για την ουσία του θέματος αναφέρουμε τα εξής:
-Το φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο κ. Κώττας, ακούστηκε πρώτη φορά από τον κ. Καρυπίδη το 2014. Ήταν αδύνατο να συμβεί διαφορετικά, μιας και μόλις λίγους μήνες πριν αναλάβουν τη διοίκηση της Περιφέρειας, είχε γίνει η πρώτη ενημέρωση από τους υπεύθυνους του TAP για τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή μας. Το έργο κατασκευής του TAP ξεκίνησε στα μέσα του 2016, στη δική τους θητεία δηλαδή.
-Ας μην είμαστε αχάριστοι και δεν αναφέρουμε ότι πρώτη, η Περιφερειακή Αρχή του κ. Δακή, είχε προχώρησε άμεσα, μέσω ανάθεσης στην ΑΝΚΟ, στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές Καστοριάς, Μανιακών, Άργους Ορεστικού και χρήσης του στα Γρεβενά. Η συγκεκριμένη μελέτη της τότε Περιφερειακής Αρχής, που αποτελεί και το μόνο χειροπιαστό έργο, ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε να να πείσει ο κ. Καρυπίδης τη ΔΕΠΑ και την τότε κυβέρνηση ότι το εγχείρημα της διανομής ΦΑ είναι εφικτό. Έτσι, συμφωνήθηκε, ο αγωγός TAP να αφήσει αναμονές στις θέσεις Ποριά και Περδίκκα. Κάτι διαφορετικό, εξάλλου, θα ήταν αδιανόητο.
-Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, η ύπαρξη αναμονών δε σημαίνει και παροχή φυσικού αερίου. Η παροχή, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του TAP που ήδη έχουμε, θα πρέπει να ενταχθεί στο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και να εγκριθεί έπειτα από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Ο ΔΕΣΦΑ είναι αυτός που θα κάνει τους σταθμούς αποσυμπίεσης, ώστε μετά να μπορεί η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου) να κατασκευάσει τα δίκτυα. Αυτό πράγματι προβλέφθηκε για την Ποριά, αλλά για τον Περδίκκα ούτε λόγος.
-Κανείς δεν αντιλέγει ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των δικτύων Φ.Α. για την Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά. Συγκεκριμένα 12.600.000€ από το εθνικό ΠΔΕ και 1.000.000€ από το τρέχων ΕΣΠΑ. Εδώ σημειώνω ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023. Το επόμενο ΠΕΠ δεν χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.
-Ο αρχικός προγραμματισμός, όπως ανέφερε και ο κ. Κώττας, ήταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο τέλος του 2019. Επίσης, στο πλάνο συμπεριλαμβάνονταν 35 πόλεις για τις οποίες υπήρχε διαφορετικός χρονικός προγραμματισμός κατασκευής δικτύων και μάλιστα, κατά κύριο λόγο, προηγούνταν χρονικά από εμάς. Αλήθεια, κ. Κώττα, δεν σας προβλημάτισε καθόλου ότι δε σκάφτηκε πουθενά ούτε ένα μέτρο δικτύου μέχρι σήμερα και, επομένως να προβείτε άμεσα σε ενέργειες;
-Οι καθυστερήσεις ήταν ορατές από εμάς και αυτό μας ανησύχησε. Ο χρόνος στην περίπτωσή μας, πέρα από τις κοινωνικές συνέπειες, θέτει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση και επομένως όλο το εγχείρημα. Επαναλαμβάνουμε, πέρα από το 2023 δεν μπορούμε να μιλάμε για χρηματοδότηση υποδομών Φ.Α. Επίσης, να τονίσουμε εδώ ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν καθαρά από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑ, καθώς και να πούμε ότι ούτε η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ άλλαξε. Επομένως, μην τα ρίχνουμε όλα στην Κυβέρνηση όταν θέλουμε να καλύψουμε τις δικές μας ανεπάρκειες. Απλά σας τύλιξε ένα πέπλο εφησυχασμού!
-Και όπως αναφέραμε, το θέμα μας ανησύχησε και έγινε αναφορά από νωρίς, ακόμα και σε συναντήσεις που είχαμε σχετικά με την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ κατά τόπους στους Δήμους. Αλλά εσείς κ. Κώττα λείπατε…
-Για τον Περδίκκα τί να πούμε… Υπάρχει αναμονή και ευαγγελίζεστε ότι εξασφαλίσατε Φ.Α. στην περιοχή. Παράλληλα λέτε ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό πλάνο φυσικά και δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των δικτύων. Και συμπληρώνετε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ανάγκη παρά μόνο μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Μην εκτίθεστε. Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από το 2015 με το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Την άνοιξη του 2021 κλείνει ο ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς συμπλήρωσε ήδη από το 2017 τις ώρες λειτουργίας του και λειτουργεί τώρα με άτυπη παράταση από τον κ. Σταθάκη για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Το 2021 κλείνει αντίστοιχα και ο ΑΗΣ Καρδιάς. Η ΔΕΤΥΠ (τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας) απεγνωσμένα από τον Μάρτιο προχώρησε σε επαφές με τη ΔΕΔΑ και το ΔΕΣΦΑ. Κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Αμυνταίου. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει προοπτική συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και από φυσικό αέριο. Όλα αυτά τα γνωρίζατε. Ποιος ήταν άραγε ο προγραμματισμός σας; Εδώ φαίνεται ένα σοβαρό πολιτικό κενό και γίνεται άστοχη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Μάλλον εσάς έχει πιάσει πανικός.
-Και αυτήν την ανησυχία μας επιβεβαίωσε κλιμάκιο της ΔΕΔΑ που μας επισκέφθηκε πριν από τρεις βδομάδες. Ο προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2022, αφού και ο ΔΕΣΦΑ, στο δεκαετές επιχειρηματικό πλάνο που κατέθεσε στη ΡΑΕ προς έγκριση, προέβλεπε κατασκευή σταθμού αποσυμπίεσης μόνο στη θέση Ποριά για τις αρχές του 2022. Χρονολογία που έκανε ορατή την απώλεια του έργου του δικτύου. Ο Περδίκκας, παρεπιπτόντως, πουθενά στον χάρτη.
-Πράγματι, ενεργοποιηθήκαμε αμέσως και προκαλέσαμε συνάντηση με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη στις 13 Νοέμβρη στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ.
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για έναρξη κατασκευής των δικτύων το 2020, καθώς επίσης δρομολογείται και ο σχεδιασμός και η κατασκευή υποδομών για τον Περδίκκα για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ προν τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη στις 22/11/2019).
Αυτή είναι,λοιπόν, η κατάσταση προς γνώση των πολιτών αλλά και του κ. Κώττα, για να μην υπάρχουν εσκεμμένες παρερμηνείες και παραπληροφόρηση. Κατατέθηκε έντιμα, με στοιχεία και όπως την ακούσαμε αυτήκοες από τους ιθύνοντες της ΔΕΔΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ. Σύντομα, μάλιστα, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από κλιμάκιο της ΔΕΔΑ.