Τα βασικά χαρακτηριστικά του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας συζήτησαν διεξοδικά, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας, ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Π.Δ.Μ. κ. Δημήτριος Αλβανός και οι συνεργάτες του Περιφερειάρχη, με την Καθηγήτρια του τμήματος Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. και δημιουργό του χωροταξικού πλαισίου κ. Γιαννακού Αθηνά.
Αντικείμενο της συζήτησης, μέσω τηλεδιάσκεψης, η προετοιμασία της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής για το χωροταξικό σχεδιασμό, ενόψει και του σχετικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας,που τέθηκε αυτή την εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.
Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης εξέθεσε στην κ. Γιανννακού τα σοβαρά προβλήματα των ελλείψεων στη Δυτική Μακεδονία σε οργανωμένους χώρους προσέλκυσης επενδυτών και επενδύσεων (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ., Ε.Π. κ.α.), ζητώντας από την κ. Καθηγήτρια τη συνεργασία της για γρήγορες και έξυπνες λύσεις.
Εκφράζοντας την έντονη αγωνία του ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από την κ. Γιαννακού να εξαντλήσουν την αναζήτηση λύσεων στο φλέγον αυτό ζήτημα της Περιφέρειας, που λειτουργεί εδώ και χρόνια ανασταλτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία.
Παράλληλα, εξετάστηκε η προοπτική ειδικού θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στη χωροθέτηση και τον ορισμό χρήσεων γης προς διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία.
Νωρίτερα το μεσημέρι, επισκεπτόμενος την Καστοριά ο Περιφερειάρχης συμμετείχε σε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και κτηνοτρόφους για το ζήτημα ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού που ενέσκηψε στην ευρύτερη περιοχή.
Τη συνάντηση συνδιοργάνωσε η Π.Ε. Καστοριάς με τον τοπικό αγροτικό σύλλογο. Ο κ. Κασαπίδης μετά την παρουσίαση της κατάστασης από τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας και αφού άκουσε τους παραγωγούς,
ενημέρωσε για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τον περιορισμό της ασθένειας και ζήτησε τη στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ταυτόχρονα, παρουσίασε σχέδιο δράσης για την καταγραφή των ζημιών και των επιπτώσεων της ασθένειας στην παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο, με σκοπό την οργανωμένη αποστολή επίσημων δεδομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης, έκανε λόγο για πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Περιφέρεια για πρόσθετους ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα κατά του εντόμου,
φορέα του καταρροϊκού, υποστηρικτικά στην αγωγή των κτηνοτρόφων στα κοπάδια τους, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία στο αντικείμενο.
Αμέσως μετά, ο κ. Κασαπίδης είχε συνάντηση στο επιμελητήριο Καστοριάς, παρουσία του Προέδρου κ. Καραταγλίδη, της προέδρου της Αγροδιατροφικής Συμπράξεως κ. Δαδαμόγια και του Περιφερειακού Συμβούλου Καστοριάς κ. Μάνου με ιδιοκτήτη ιταλικής εταιρείας με επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία.
Κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ιταλική εταιρεία είναι η παραγωγή βιοσκευασμάτων για τη βιολογική καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών που έχουν ευρεία χρήση σε βιολογικές γεωργικές καλλιέργειες και εκτροφές ζώων.
Θετικά τα πρώτα συμπεράσματα από τη συνάντηση, τόσο για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, όσο και για το κλιμάκιο της Περιφερειακής Αρχής.
Από το Γραφείο Τύπου