οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Κοζάνης σχετικά με την επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων που πραγματοποίησε σχετικά με την επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης ότι εμφανίζονται συνεχώς νέες εστίες της νόσου στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικά κράτη.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη επιζωοτία της νόσου στη Βουλγαρία με πολλές εστίες, αρκετές εστίες στη F.Y.R.O.M. και στη Σερβία, ενώ στην Ελληνική επικράτεια επιβεβαιώνονται διαρκώς νέα κρούσματα στη Μακεδονία. Το νεότερο δεδομένο που αφορά και την περιοχή μας είναι ότι η νόσος εξαπλώθηκε πλέον και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας) με το κρούσμα της Ημαθίας να εντοπίζεται σε περιοχή του όρους Βερμίου που αποτελεί μέρος και της ΠΕ Κοζάνης.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας κατά της σοβαρής αυτής ασθένειας, το Τμήμα Κτηνιατρικής θα προχωρήσει σε εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού βοοειδών των εκμεταλλεύσεων της Π.Ε. Κοζάνης. Ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός και τα ζώα τα οποία θα εμβολιαστούν θα καταγραφούν ατομικά σε ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ, οπότε οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι βοοειδών υποχρεούνται εν’ όψη του εμβολιασμού να φροντίσουν για την ολική σήμανση του ζωικού τους κεφαλαίου και να φροντίσουν να εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις (ιδιαιτέρως για τα αγελαία βοοειδή) ικανές για τον εμβολιασμό (περιφράξεις, διαδρόμους).

Τονίζονται εκ νέου ορισμένα στοιχεία που αφορούν στη νόσο :

Πρόκειται για λοιμώδη ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τα βοοειδή, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με κουνούπια, μύγες, σκνίπες και τσιμπούρια και σπανιότερα από μολυσμένες τροφές, νερό και μεταφορικά μέσα.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:

α) Επώδυνα οζίδια (εξογκώματα 2-5 εκ.) στο σώμα, στο κεφάλι, στον αυχένα, στον μαστό και στο περίνεο που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),

β) Ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που συνήθως είναι πυώδες,

γ) Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, χωλότητα των ποδιών,

δ) Μεγάλη πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

ε) Απίσχναση και σε αρκετές περιπτώσεις θάνατος των ζώων.

Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.

Επισημαίνεται ότι προς το παρόν κρούσμα της νόσου σε εκτροφή Βοοειδών της Π. Ε. Κοζάνης δεν υπάρχει.

Τονίζεται όμως, ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εξάπλωση της νόσου και της εγγύτητας της περιοχής μας με εστίες του νοσήματος σε όμορες Π.Ε., απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των Κτηνοτρόφων με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά γραφεία της Περιφερειακής μας Ενότητας, οι οποίοι για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν σχετική άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση που κτηνοτρόφοι κάτοχοι βοοειδών, διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

 

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Κτηνιατρικό Γραφείο Σιάτιστας 2465351310

Κτηνιατρικό Γραφείο Τσοτυλίου 2468031557