Αναστάσιος Φούντογλου Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής: «Προγενέστερες των παρεμβάσεων της κ. Ζεμπιλιάδου οι διορθώσεις στη διακήρυξη της πράξης «Αναβάθμιση και Διεύρυνση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας»

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Αναστάσιος Φούντογλου Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής: «Προγενέστερες των παρεμβάσεων της κ. Ζεμπιλιάδου οι διορθώσεις στη διακήρυξη της πράξης «Αναβάθμιση και Διεύρυνση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας»

Με κατάπληξη διαβάσαμε την τοποθέτηση της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας,  κ. Γεωργίας Ζεμπιλιάδου,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως χάριν των δικών της ενεργειών απαλείφθηκαν όροι από τη διακήρυξη της πράξης «Αναβάθμιση και Διεύρυνση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» οι οποίες, όπως υποστηρίζει,  εξαιρούσαν τα ΚΕΚ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από την εν λόγω πράξη. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κατονομάζει ως φωτογραφικούς τους συγκεκριμένους όρους, αναβαθμίζοντας προφανώς την κριτική της σε μείζον ηθικό και νομικό ζήτημα.

Καταρχάς να ενημερώσουμε την κυρία Ζεμπιλιάδου, πως το εν λόγω πρόγραμμα του ΔΑΜ, δεν έχει καμία σχέση με κατάρτιση, ούτε εμπλέκει δυνητικά τα ΚΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας ή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε ένα διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο προκειμένου, αφενός να ενισχυθούν με προσωπικό φορείς που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα υποστελέχωσης, σε κρίσιμες ειδικότητες των κοινωνικών υπηρεσιών και αφετέρου να δημιουργηθεί μια συγκροτημένη και ενιαία κουλτούρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια μας.

Η τελευταία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, προκειμένου να καταλήξουμε τελικά στη δημιουργία σημείων πρώτης και μοναδικής επαφής του ωφελούμενου με το σύστημα πρόνοιας της Περιφέρειάς μας.

Επιπρόσθετα το πρόγραμμα θα επιτρέψει την ενδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της Περιφέρειας μας, τη διαμόρφωση στοχευμένων ενεργειών και δράσεων προς τους ωφελούμενους και δυνητικά την αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Κατά δεύτερον να ενημερώσουμε την κ. Ζεμπιλιάδου και τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πως οι εν λόγω διαγωνισμοί γίνονται με προκαθορισμένες διαδικασίες που διέπονται από την ελληνική νομοθεσία και ελέγχονται σε όλα τα στάδια τους από ελεγκτικές υπηρεσίες οι οποίες προβαίνουν και στις αντίστοιχες διορθώσεις/παρατηρήσεις.

Οι τελευταίες λοιπόν, στο συγκεκριμένο τεύχος με τους όρους του διαγωνισμού, ήταν προγενέστερες των παρεμβάσεων της κ. Ζεμπιλιάδου και αυτό αποδεικνύεται ευλόγως από το τεύχος που κατατέθηκε προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο ήδη τις περιλάμβανε! Προφανώς επιδιώκουν ορισμένοι να πιστωθούν πολιτικά οφέλη «ελεγκτή» στις πλάτες των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων της χώρας!

Κατανοούμε ότι, πολλές φορές για λόγους πρόσκαιρων πολιτικών εντυπώσεων και ανάγκης στοιχειώδους αντιπολιτευτικής παρουσίας στα αυτοδιοικητικά ζητήματα της περιοχής μας, συμβαίνουν και τέτοιες παρανοήσεις ή προσπάθειες στρέβλωσης της πραγματικότητας.

Θα περιμέναμε όμως συνολικά από τον πολιτικό κόσμο της περιοχής, να τοποθετείται με υπευθυνότητα απέναντι σε ανάλογα προγράμματα, με την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων που να στοχεύουν στο περιεχόμενο και την ουσία των παρεμβάσεων και όχι μόνο στις τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησής τους. Κατανοούμε επίσης πως τα τεχνικά αυτά ζητήματα προκρίνονται συχνά λόγω της ευκολίας στην άσκηση κριτικής καθώς και των γρήγορων εντυπώσεων που πετυχαίνει ο καταγγέλλων, αλλά δυστυχώς για όλους μας η Δυτική Μακεδονία χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα συνήθη της πολιτικής συζήτησης στη χώρα μας.

Χρειάζεται πολιτικές παρεμβάσεις με ουσία και περιεχόμενο, διεκδίκηση και άλλων προγραμμάτων από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια συνολική πολιτική διεκδίκησης απέναντι σε κέντρα εξουσίας τα οποία αντιμετωπίζουν την Περιφέρεια μας ως τον φτωχό συγγενή της χώρας . Ελπίζουμε στο μέλλον να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν δημιουργικά στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας μας…