Διαγωνισμός Προμήθειας & Μεταφοράς Ποτιστρών και Λάστιχου στις Έδρες των Δημοτικών Κοινοτήτων της ΠΔΜ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Περιφέρειας (30-9-2024)

Ενημέρωση Πολιτών Προκηρύξεις θέσεων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Περιφέρειας (30-9-2024)

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

 

ΚΑΛEI

Τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πλήρωση των θέσεων των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), να υποβάλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα, στην ενότητα «Διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας».

Η θητεία, οι ιδιότητες των μελών, τα συνεκτιμώμενα προσόντα και κωλύματα, η σύσταση, το θεσμικό πλαίσιο, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου, η διαδικασία υποβολής, παραλαβής αιτήσεων και αξιολόγησης υποψηφίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εκτίθενται αναλυτικά ως κατωτέρω:

Άρθρο 1: Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου – Θεσμικό πλαίσιο

Η οριοθέτηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και η σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) σε όλο τον δημόσιο τομέα συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας κάθε φορέα δημόσιας διοίκησης.

Στους ΟΤΑ β’ βαθμού, που συστήνουν Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Ελέγχου, η οποία πληροί τις προβλέψεις του Ν. 4795/2021 και των σχετικών κανονιστικών πράξεων, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 90268/29.12.2022 (Β΄ 6873) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η Επιτροπή Ελέγχου εγγυάται την ποιότητα του έργου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και διασφαλίζει την λειτουργική ανεξαρτησία της ΜΕΕ και για το λόγο αυτό τα μέλη της απέχουν τόσο από την επιχειρησιακή λειτουργία του φορέα και τη διοίκηση αυτού, όσο και από κάθε σύγκρουση συμφερόντων σχετικών με τον φορέα (όπως σύγκρουση των ιδιωτικών τους συμφερόντων με τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου και το δημόσιο συμφέρον εν γένει). Προς τούτο, προβλέπεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου αφενός προέρχονται από άλλους φορείς του άρθρου 2 του Ν. 4795/2021 και αφετέρου δεν μπορούν να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Άρθρο 2: Θητεία – Αρμοδιότητες – Λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου

  1. Θητεία μελών Επιτροπής Ελέγχου

Η χρονική διάρκεια της θητείας των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ορίζεται στα τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης και δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σε περίπτωση παραίτησης ή αυτοδίκαιης έκπτωσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου, λόγω συνδρομής κωλύματος της παρ. 2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 90268/29.12.2022 (Β΄ 6873) Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), μετά τη συγκρότησή της, ορίζεται νέο μέλος με την ίδια διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ορίζεται από τα μέλη αυτής. Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής Ελέγχου ασκεί υπάλληλος της ΠΔΜ που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησής της.

  1. Αρμοδιότητες Επιτροπής Ελέγχου

Η Επιτροπή Ελέγχου έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) εγγυάται την ανεξαρτησία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, διασφαλίζοντας τη λειτουργική σχέση αναφοράς μεταξύ του Προϊσταμένου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και του Περιφερειάρχη, για θέματα Εσωτερικού Ελέγχου,

β) παρακολουθεί τις εργασίες της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου σε θέματα εσωτερικού ελέγχου μέσω της υποβολής σε αυτήν, του Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών και της Ετήσιας Έκθεσης της Μονάδας,

γ) παρέχει συμβουλές για κάθε ζήτημα που αφορά την αποστολή και τα καθήκοντα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για τον Εσωτερικό Έλεγχο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά της και την ποιότητα του έργου της.

δ) παρακολουθεί την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και του Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων και διασφαλίζει ότι οι συστάσεις της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου λαμβάνονται δεόντως υπόψη.

Με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου μπορεί να εξειδικεύονται περαιτέρω οι αρμοδιότητές της.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΠΔΜ καθώς και του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου.

  1. Λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου

Η λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου ρυθμίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας που εγκρίνεται από τον Περιφερειάρχη. Η Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνει υπόψη τα Πρότυπα για την Επαγγελματική Εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, το Πλαίσιο Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής C.O.S.O. (Committee of Sponsoring Organisations of the Treadway Commission) και τις βέλτιστες πρακτικές, που διαμορφώνονται από φορείς, όπως η Επιτροπή C.O.S.O. και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ι.Ε.Ε.).

Άρθρο 6: Διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ως συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι), υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με θέμα «Υποβολή αίτησης για την Επιτροπή Ελέγχου της ΠΔΜ» στη διεύθυνση info.ddioikisis@pdm.gov.gr , ψηφιακά υπογεγραμμένη, συνοδευόμενη από τα κάτωθι απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Βιογραφικό σημείωμα (επισυνάπτεται σχετικό κείμενο στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας)
  2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
  3. Επικαιροποιημένο πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών για τους υποψηφίους της περ. β) και γ) της παρ. 1 του άρθρου 3 της ως άνω ΚΥΑ ή Βεβαίωση προϋπηρεσίας για τους υποψηφίους της περ. α)
  4. Υπεύθυνη Δήλωση περί μη ύπαρξης κωλύματος της παραγράφου 6 (επισυνάπτεται σχετικό κείμενο στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας)
  5. Αντίγραφα πτυχίων/πιστοποιήσεων, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, καθώς και όποιο άλλο έγγραφο απαιτείται για την απόδειξη των όσων επικαλούνται οι αιτούντες

Η αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του N. 1599/1986 (Α΄ 75) και η ανακρίβεια των δηλουμένων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας όσο και κατά το χρόνο συγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου και του ορισμού των μελών. Η παρούσα θα καταχωρηθεί στον ιστότοπο www.pdm.gov.gr  της ΠΔΜ και θα αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται σε τριάντα (30) ημέρες από την επομένη ημέρα της δημοσίευσης της παρούσας στον διαδικτυακό τόπο της ΠΔΜ, αρχίζοντας την 01.10.2024 ημέρα Τρίτη και λήγει την 31.10.2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 23.59΄.

Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στην ΠΔΜ.

Μετά την υποβολή και πρωτοκόλληση της αίτησης συμμετοχής, οι υποψήφιοι θα λάβουν επιβεβαιωτικό email επιτυχούς υποβολής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί στην αίτηση υποψηφιότητάς τους, με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτησή τους.

Συνημμένα:

  • Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Περιφέρειας (30-9-2024), με ΑΔΑ: 9ΞΨ57ΛΨ-Δ8Ε

  • Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (doc)
  • Βιογραφικό Σημείωμα Αιτούντος (doc)
  • Κείμενο Υπεύθυνης Δήλωσης (doc)

Για την Π.Δ.Μ.