Καλλιόπη Κυριακίδου - Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος ΠΔΜ

Κάλι Κυριακίδου: “Η σημερινή πολιτική αρχή της Περιφέρειας κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς” (συνέντευξη)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Κάλι Κυριακίδου: “Η σημερινή πολιτική αρχή της Περιφέρειας κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς” (συνέντευξη)

Κάλι Κυριακίδου: “Η σημερινή πολιτική αρχή της Περιφέρειας κινείται με

πρωτοφανείς ρυθμούς” (συνέντευξη)

Η Κυριακίδου Καλλιόπη (Κάλι) αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής μας, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους.

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η ανεργία παραμένει ένα από τα μείζονα ζητήματα της περιοχής μας. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη;

Η άποψή μου είναι ότι μετά τον πόλεμο ο,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην κοινωνία των πολιτών είναι η ανεργία. Είναι η κατάσταση η οποία δεν επιβαρύνει τον άνθρωπο μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Και είναι ότι πιο δύσκολο έχει να αντιμετωπίσει η πολιτεία τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας που πέρασε η χώρα και ειδικότερα η σημερινή υγειονομική κρίση είναι καταστάσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Ειδικά η Περιφέρεια μας βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση μεταπολεμικά. Οι ενεργειακές μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζουν άμεσα τη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα χάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με την απολιγνιτοποίηση.

Επίσης, η μακροχρόνια κρίση στη γουνοποιία έχει πάρει πλέον διαστάσεις πανδημίας με αβέβαιο μέλλον. Οι δύο αυτοί πυλώνες που χρόνια αποτελούσαν τη βιομηχανική βάση της Περιφέρειας βρίσκονται υπό κατάρρευση και οι χιλιάδες θέσεις απασχόλησης μετατρέπονται σε θέσεις ανεργίας.

Η Δυτική Μακεδονία πρωταγωνιστεί στην ανεργία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ είναι στο κατώτερο επίπεδο της χώρας με ρεκόρ αρνητικών δεικτών. Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει το συναγερμό σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση.

Ειδικά στο «Λιγνιτικό Λεκανοπέδιο» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας με το πρόγραμμα «Δίκαιης Μετάβασης» θα γίνουν επενδύσεις για την επόμενη 7ετία άνω των 2,5 δις ευρώ. Τόσο Δημόσιες, όσο και ιδιωτικές. Χρήση ενός μέρους αυτών των κονδυλίων θα γίνει και στις άλλες δύο ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών.

Ένα ειδικό επιχειρηματικό καθεστώς με υψηλές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, ειδικά των νέων, με νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένοι.

Η γεωργία και η σύγχρονη κτηνοτροφία με ταυτόχρονη τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων είναι ένας από τους πλέον βασικούς τομείς. Ειδικά ο σημερινός Περιφερειάρχης δίνει μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα με όρους όμως σύγχρονων τεχνολογιών τυποποίησης και προώθησης των παραδοσιακών μας προϊόντων με συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ως νέα Περιφερειακή Αρχή θέλουμε να κριθούμε από την κινητικότητα μας στα μεγάλα εκείνα έργα που θα αλλάξουν τα γεωργοκτηνοτροφικά δεδομένα της περιοχής μας. Το πολιτικό δυναμικό της ΠΕ Καστοριάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Σαββόπουλος, η κα. Κοζατσάνη, ο κ. Μάνος και εγώ προσωπικά δε θα ησυχάσουμε αν δε δούμε να υλοποιούνται τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας παραγωγικά και επενδυτικά.

Προτεραιότητα η, επιτέλους, ολοκλήρωση του Φράγματος Νεστορίου με την ταυτόχρονη έναρξη εργασιών του αρδευτικού συστήματος, η συνέχιση των αναδασμών και των συνοδών έργων, η διαχείριση και αξιοποίηση των βοσκοτόπων, η στήριξη των κτηνοτρόφων με έργα υποδομής (δρόμοι, ηλεκτροδοτήσεις-υδροδοτήσεις κλπ) όπου απαιτούνται, η συστηματική προβολή και προώθηση των προϊόντων και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Εκτός του πρωτογενή τομέα όμως θεωρούμε ότι ο τουρισμός με όλες τις μορφές και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι τομέας για επενδύσεις.

Η Περιφέρεια θα συμβάλει με έργα υποδομής και πακέτα τουριστικής προβολής, ερχόμενη σε συμφωνίες με τουριστικούς ομίλους για την οργανωμένη αντιμετώπιση της προοπτικής του κλάδου.

Η γουνοποιία, ο πληγωμένος αυτός γίγαντας της τοπικής μας οικονομίας θα τύχει της αμέριστης συμπαράστασής μας σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της.

Θα επιδιώξουμε τα επενδυτικά κίνητρα να ισχύσουν για όλη την Περιφέρεια, έτσι ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα που θα φέρει θέσεις απασχόλησης. Ειδικά των νέων και των γυναικών.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι πράγματι η επιχειρηματικότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι το κλειδί για την ανάκαμψη μας. Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη προκαλούμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε εξωπεριφερειακούς μεγάλους επενδυτές, η όλη όμως επιτυχία θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των πολιτών της ΔΜ.

Ευελπιστούμε για μια καλύτερη προοπτική, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, πιστεύουμε, όμως, και στη δύναμη των Δυτικομακεδόνων.

Η αναφορά μου στο καυτό θέμα της απασχόλησης ήταν τόσο εκτενής, όσο και το μέγεθός του.

Υπάρχουν κάποια έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί; Και πόσο θα επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων έργων και αναπτυξιακών project από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Κατ’ αρχάς πιστεύουμε σε μια θετική εξέλιξη της πανδημίας. Ήδη η αντιμετώπιση της σε εθνικό επίπεδο μας ανέδειξε σε πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις τελευταίες πληροφορίες για την ανάπτυξη εμβολίων δίνεται μια ευχάριστη προοπτική για την εν συνόλω αντιμετώπισή της.

Θεωρώ ότι η υλοποίηση του προγράμματός μας και των έργων που αυτό προβλέπει δε θα έχει πρόβλημα λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Θα αναφερθώ στις μεγάλες παρεμβάσεις που άλλες εξαρτώνται από τη δική μας πολιτική βούληση και άλλες πιο μεγάλες από το κατά πόσο θα πιέσουμε να πραγματοποιηθούν υπό την κυβερνητική βούληση.

  • Το φράγμα Νεστορίου που ήδη ανέφερα έχει 3 προορισμούς. Την άρδευση, την
    ηλεκτροπαραγωγή και τον τουρισμό.
  • Η σήραγγα της Κλεισούρας θα μας φέρει σε άμεση επαφή με την Εορδαία και όλη
    τη Βορειοδυτική Μακεδονία. Επίσης, θα είναι μια γέφυρα επικοινωνίας, με συνθήκες
    σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, της Νότιας FYROM με τη Νότιο Αλβανία.
  • Η αναβάθμιση του αεροδρόμιου μας, επίσης μπορεί να αποτελέσει σημείο
    αναφοράς για τη Νοτιοδυτική Βαλκανική, κυρίως όμως για την τουριστική μας
    αναβάθμιση.
  • Πιστεύουμε ότι η κινητικότητα του Περιφερειάρχη για τη Σιδηροδρομική μας
    σύνδεση με το Λιμάνι της Θες/νικης και την έξοδο προς Αλβανία, με την προοπτική
    σύνδεσης της Ασίας με τη Δυτική Ευρώπη μέσω των Δαλματικών Ακτών, θα
    αποδώσει καρπούς, ειδικά για εμπορευματικούς σκοπούς.
    Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος είναι σημείο αναφοράς για την πορεία προς μια
    πράσινη Ευρώπη, όπως την οραματίζεται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
    και την ενστερνίζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, στην πρωτοπορία των οποίων είναι η
    χώρα μας.

    Το τρένο είναι το πλέον μαζικό, οικονομικό, ασφαλές, ταχύ
    και κυρίως ουδέτερο περιβαλλοντικά, χερσαίο μέσο
    μεταφοράς.

    Η προοπτική αναβάθμισης του είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη χώρα μας και προς
    αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε και θα κινηθούμε πιο δυναμικά.
    Η προοπτική
    σύνδεσης της Περιφέρειας σιδηροδρομικά με την Καλαμπάκα και τη Νότια Ελλάδα
    είναι επίσης στα ενδιαφέροντα μας, σε ένα δεύτερο χρόνο.

  • Η ολοκλήρωση του Ε65 (η οποία είχε τελματώσει) και η οδική μας σύνδεση με
    την Κεντρική και Νότια Ελλάδα ήδη αναζωπυρώθηκε, όπως μας ενημέρωσε ο
    Περιφερειάρχης. Είναι εύκολο να αναλογισθεί κάποιος τα οφέλη για εμάς, όταν ο
    Αθηναίος θα χρειάζεται 3.5-4 ώρες για να έρθει στην Καστοριά.

Μπορεί οι προηγούμενες δύο μεγάλες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις να είναι κεντρικές αποφάσεις, ο Περιφερειάρχης μας όμως δε φείδεται κινητικότητας, ενέργειας και κόπου στην προώθηση τους ευελπιστώντας στην υλοποίηση τους.

Και βέβαια όλοι μας ακολουθούμε και συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, έργα Περιφερειακής κλίμακας, τα οποία ήδη προγραμματίζουμε για την ΠΕ Καστοριάς, είναι:

 

  • Το φράγμα και το αρδευτικό δίκτυο της Διποταμίας το οποίο ήδη είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας.
  • Άλλα μικρά και μεσαία φράγματα και αρδευτικά (Αγ. Αντωνίου, Ασπροκλησσιάς), ήδη μας απασχολούν και πιστεύουμε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα έχουμε τη δυνατότητα υλοποίησης τους, με όλα τα απαραίτητα συνοδά έργα, όπως οι αναδασμοί και τα παράλληλα τους έργα.
  • Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των αρδευτικών δικτύων είναι στις προτεραιότητες μας και ήδη για το αρδευτικό του Γέρμα, της Βασιλειάδας, Μελισσότοπου και Κορησιού – Λιθιάς, είναι σε εξέλιξη, με στόχο να προχωρήσουμε σε όλα τα αρδευτικά της Π.Ε. Ενότητας.
  • Η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στην περιφέρεια μας και ο συντονισμός του ίδιου του περιφερειάρχη για μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από το σύνολο των Δήμων είναι γεγονός.
    Έχω την τιμή της πολιτικής ευθύνης προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα ενισχύσει τα οικονομικά των Δήμων με την αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια πρώτη φάση, αλλά και της οικονομικής υποβοήθησης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, σε μια δεύτερη φάση.
  • Πολιτικός μας στόχος, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο του TAP και όχι μόνο (ΑΠΕ), είναι το 2030 η ΔΜ να είναι η λιγότερο εξαρτώμενη από πετρέλαιο θέρμανσης Περιφέρεια της Χώρας.

    Πλήθος επενδύσεων πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούν σ’ αυτό τον τομέα, ενώ θα αξιοποιηθεί και η έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας στις τηλεθερμάνσεις, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης των πολιτών μας.

  • Είμαστε αρωγοί στη προσπάθεια του Δήμου Νεστορίου να αναδειχθεί η Διποταμία ως η πρώτη πιστοποιημένη πράσινη κοινότητα στην Περιφέρεια μας και το πιλοτικό της παράδειγμα να αποτελέσει την απαρχή της μετατροπής της ΔΜ στην πρώτη Πράσινης Περιφέρειας της Ευρώπης, με ο,τι σημαίνει αυτό σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
    Είναι το όραμα του Περιφερειάρχη και όλων μας, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

Θεωρώ ότι εδράζονται σε όσα σας ανέπτυξα ανωτέρω.

Πώς είναι η συνεργασία σας και οι σχέσεις σας με τους Δήμους για τα ζητήματα του Νομού;

Η συνεργασία μας με τους Δήμους, όπου η πολιτική μας σχέση είναι οριζόντια (ανεξαρτησία μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) είναι καλή, μπορούμε όμως να τη βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.

Τι θεωρείτε ότι έχει πετύχει η Περιφερειακή Αρχή; Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες και οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Η σημερινή πολιτική αρχή της Περιφέρειας κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ξεμπλοκάραμε θέματα που ήταν σε τέλμα (Φυσικό Αέριο), επιταχύναμε την υλοποίηση των Δημόσιων και Ιδιωτικών επενδύσεων που είναι ενταγμένα σε όλα τα προγράμματα, προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές (αναθεώρηση Οργανισμού Λειτουργίας Υπηρεσιών).

Ειδικά οι επαφές του Περιφερειάρχη με τα Υπουργεία και άλλες κρατικές δομές είναι σχεδόν καθημερινές, για την προώθηση των θεμάτων της Περιφέρειας.

Οι πολιτικοί μου στόχοι είναι τετραετίας. Να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των συμπολιτών μου για το χρονικό διάστημα που με επέλεξαν να τους αντιπροσωπεύω στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Τελικά, το καλοκαίρι που μας απέμεινε, έχετε την αισιοδοξία ότι θα κυλήσει ομαλά;

Κ. Κωστοπούλου πιστεύω ότι θα κυλήσει ομαλά από υγειονομικής πλευράς, με κάποια πρόοδο στον οικονομικό τομέα. Ωστόσο, εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, αν και διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Καλές διακοπές και οπωσδήποτε, να μη ξεχνάμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας για να παραμείνουμε υγιείς.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κάλι Κυριακίδου για την άμεση ανταπόκριση και της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες, δύναμη και προσήλωση στους στόχους της.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ