Στις αλλαγές των εποχών από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι επικαλούνταν ανώτερες δυνάμεις για να εξασφαλίσουν υγεία, ευημερία και γονιμότητα για αυτούς και για τα ζώα τους. Τα αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας πηγάζουν από αυτή την ανθρώπινη ανάγκη για την εξασφάλιση της ευετηρίας. Επιπλέον, αποτελούν ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης αφού, σύμφωνα με το έθιμο του καρναβαλιού, η σοβαρότητα, η τάξη και οι καθορισμένοι κοινωνικοί ρόλοι αμφισβητούνται και ανατρέπονται.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης, αντιλαμβανόμενοι την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως αναπτυξιακού εργαλείου για την περιοχή και στην προσπάθεια να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας, από την πρώτη στιγμή έδωσαν το στίγμα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική που διαθέτει η Αποκριά της Κοζάνης και επιδιώκοντας τη στήριξή της σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός.
Στοχεύουμε στην ενίσχυση τέτοιου είδους πολιτιστικών δράσεων, μερικές από τις οποίες χάνονται στα βάθη των χρόνων, και σχεδιάζουμε μεθοδικά την προώθησή τους, έχοντας την Κοζανίτικη Αποκριά και παρεμφερή έθιμα, που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Περιφέρεια, ως όχημα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με το μήνυμα “Νιώσε αλλιώς …, Ζήσε αλλιώς …”.