Σύσκεψη για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο – Π.Ε. Φλώρινας
Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την άνοδο της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Π.Ε. Φλώρινας την Τρίτη 4 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν
ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής Φλώρινας κ. Κώστας Σέλτσας, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Ελισάβετ Παναγιωτίδου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Φλώρινας, της Π.Ε. Πέλλας και του Δήμου Αμυνταίου, πρόεδροι και κάτοικοι των κοινοτήτων περιμετρικά της λίμνης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η. καθώς και πλήθος κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προτάσεις τους για τη μελλοντική διαχείριση και προστασία της λίμνης.
Έντονη φάνηκε η ανάγκη για σύσταση ενός φορέα διαχείρισης μέσω του οποίου θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο κ. Τσιρώνης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να γίνουν ταχύτατα διαχειριστικά σχέδια για όλη την υδρολογική λεκάνη με στόχο την προστασία της λίμνης, των κατοίκων αλλά και της αγροτικής παραγωγής και της αλιείας στην περιοχή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να πάψουμε να παριστάνουμε τους ξερόλες. Δεν θα πω εγώ ποια πρέπει να είναι η στάθμη της λίμνης. Αυτό οφείλουν να το πουν επιστήμονες. Το σίγουρο είναι ότι η στάθμη της λίμνης, ακόμα και τώρα που μιλάμε, είναι ανησυχητικά χαμηλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να παρέμβουμε βάσει σχεδίου. Και το σχέδιο θα μας πει ποια είναι τα ανώτατα και ποια τα κατώτατα όρια της λίμνης για να είναι βιώσιμη, για να αντέξει στην επόμενη ξηρασία.».
Βίντεο από τη σύσκεψη στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
(τοποθετήσεις Καρυπίδη – Τσιρώνη)