Θετική άποψη διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στη σύσταση Αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα την Πέμπτη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, παρουσία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.
Η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα της προετοιμασίας σε επίπεδο σχεδιασμού (βλ. Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα) και των προφανών λόγων που σχετίζονται με το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία έχει τις περισσότερες λίμνες και τα περισσότερα επιφανειακά νερά σε πανελλαδικό επίπεδο, έγιναν αποδεκτά με θετικό τρόπο.
Να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών έχει ως στόχο την κάλυψη του δικτύου των περιοχών Natura και αποτελεί εθνική υποχρέωση σε συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία.
Για το ιστορικό της υπόθεσης να υπενθυμιστεί ότι η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς ψηφίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013, ένα μόλις χρόνο μετά την ίδρυσή του.
Ο Θ. Καρυπίδης άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων του συγκρότησε επιτροπή με άτυπο χαρακτήρα, αλλά συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση και την προστασία της λίμνης της Καστοριάς. Όπως μάλιστα είχε δηλώσει εξαρχής
«τον εμπαιγμό του ’12 που κράτησε ένα χρόνο και το έγκλημα του ’13, εμείς το μετουσιώσαμε σε πολιτικές που απέδωσαν και μόλις άνοιξε η συζήτηση για τους φορείς τεκμηριωμένα διεκδικούμε αυτό που ανήκει στη Δυτική Μακεδονία και θα αποδώσουμε δικαιοσύνη, όπως έχουμε κάνει σε μια σειρά ζητημάτων έως τώρα».
Στο προσεχές διάστημα θα εξειδικευτούν οι δράσεις και τα προβλεπόμενα για όλους τους φορείς συμπεριλαμβανομένωνκαι των εδρών τους.